Geen categorie

Zo richt je efficiënt een horeca keuken in

De keuken, vaak het belangrijkste onderdeel van de horecaonderneming. Dit is waar de productie gedaan wordt. Het is als het ware de fabriek van de onderneming, vandaar dat een goede structuur belangrijk is. Want hoe richt je dan jouw keuken goed in? Hoe zorg je ervoor dat alles efficiënt loopt en dat niemand elkaar in de weg staat. En wat heb je aan een efficiënt ingerichte keuken. In dit artikel gaan we het daar over hebben. Werk je in de horeca of ben je gewoon benieuwd? Lees verder en ontdek wat de kansen zijn voor jou.

Benut alle ruimte

Allereerst, het is van groot belang dat je elke beschikbare hoek gebruikt. Ga je jouw keuken compleet herindelen? Kijk dan naar je inventaris en ga na wat de afmetingen zijn. Op basis daarvan kun je een indeling gaan maken. De beste tip is wel om een logische positie aan te houden. Bijvoorbeeld door de kast met pannen dichter bij het aanrecht te zetten. Je zou dit proces een beetje als een puzzel kunnen zien. Als alles op plekken staat die het past bij jouw werkflow dan hoef je op een gegeven moment niet meer na te denken waar alles staat, oftewel: puur efficiëntie. Afhankelijk van de beschikbare ruimte zal het inrichten van de keuken langer duren.

Oog voor de workflow

Zoals hierboven ook al aangegeven, kun je inrichten op basis van jouw workflow. Dat wil zeggen dat je de apparatuur neerzet op basis van de stappen van hetgeen dat je maakt. Een voorbeeld is een pannenkoekenzaak, het slimste is dan om alle apparatuur op te stellen op de volgorde van het productieproces. Je begint dan bij de mixers voor het deeg en gaat vervolgens door naar de bakijzers waar de pannenkoeken gebakken worden. Dit is een simpel voorbeeld natuurlijk. Een ander voorbeeld is een snackbar, waar vaak dezelfde indeling aangehouden wordt die wel efficiënt is. De friteuse staat achter en direct parallel van het apparaat is de balie waar besteld wordt.

Denk aan het personeel

Een ander element dat niet mag ontbreken is de ruimte voor het personeel. Je kan namelijk wel prachtig de keuken ingedeeld hebben maar geen ruimte hebben voor het personeel. Dan heb je er vrij weinig aan. Geadviseerd wordt dus een goede ratio te vinden van ruimte voor apparatuur zoals je koelkast en vleesmolen en loopruimte door het personeel. Pas dan heb je een efficiënte keuken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *