Geen categorie

Voer voor discussie: de koffie op kantoor

Hoe zit het met de koffie bij jou op kantoor? Er is bijna geen onderwerp waar in de wandelgangen en op de plaats waar het zich allemaal afspeelt, bij de koffieautomaat, zoveel over gepraat wordt, als over de smaak en kwaliteit van de koffie. Is deze nu echt zo slecht, of zijn we gewoon niet anders gewend dan om daarover te klagen?

Smaken verschillen, zeker als het om koffie gaat

Koffie is een van de weinige drankjes die je zelf moet brouwen voor je het kan drinken. Juist het feit dat je zelf invloed hebt op het resultaat, zorgt ervoor dat er zoveel over gepraat kan worden. Je hebt allemaal wel een familielid, meestal is het een tante, die de koffie veels en veels te slap zet, en dan ook nog eens in slechts halfvolle kopjes schenkt. Een zuinig bakkie, noemen we dat. Zonder dat ze het weet, heeft ze met de manier waarop zij haar koffie schenkt opeens een complete reputatie opgebouwd.

In de tijden van de filterkoffie lag het vooral aan de hoeveelheid koffie die in het filter werd gestopt wat het resultaat was. Van het zuinige, slappe bakkie van eerdergenoemde tante tot een koffie zo sterk ‘dat het lepeltje er recht overeind in bleef staan’ van een onhandige neef. Iedereen deed het zo op zijn eigen manier, en helemaal goed was die nooit, je eigen techniek uiteraard uitgezonderd.

Steeds meer automaten

Na de filterkoffie, waar ook op kantoor flinke gesprekken over konden worden gevoerd, kwamen de apparaten. De koffiepads, waar de echte liefhebbers nooit echt fan van zijn geworden, de cupjes en later ook de machines waar je zelf de bonen in kon gooien. Het walhalla voor koffiekenners, want nu konden ze eindelijk het perfecte kopje koffie samenstellen. Hoe ingewikkelder en meer herrie makend de machine, des te beter het resultaat, zo lijkt het.

Ook de koffie op kantoor is door al deze innovaties veranderd. De standaard apparaten maken steeds meer plaats voor geavanceerde koffieautomaten voor bedrijven. Ook hier is steeds meer mogelijk, tot versgemalen bonen aan toe. In de meeste gevallen fabriceren deze machines koffie die gerust ‘goed’ genoemd mag worden. Nieuwe technieken zorgen ervoor dat iedereen precies het kopje kan zetten dat hij of zij wil, en dat de machine zelfs thee en chocomel kan geven zonder dat de smaak van de een naar de ander overslaat.

Zorgt dat alles er ook voor dat we niet meer klagen over de koffie op het werk? Daarop weet je waarschijnlijk zelf het antwoord. De kwaliteit en smaak van de koffie op het werk, dat is en blijft iets waar we het maar wat graag over hebben met zijn allen…