Catering

Snijplanken, materialen en voor- en nadelen

Als je op zoek bent naar een snijplank zal je merken dat er verschillende soorten te krijgen zijn. De grootste verschillen zitten met name in het formaat en het materiaal. En hier zitten weer allerlei voor- en nadelen aan verbonden. Wat deze voor- en nadelen zijn per soort zullen we je in dit artikel vertellen. Benieuwd? Lees dan nog even verder!

Kunststof snijplanken

Allereerst zullen we even de kunststof snijplank onder de loep nemen. Dit is een erg goede keuze voor veel mensen, omdat er veel voordelen aan zitten. Zo zijn ze meestal erg goedkoop gaan ze lang mee en zijn ze erg licht. Je kunt ze ook makkelijk wassen in de vaatwasser. Ook zijn deze snijplanken niet beschadigend voor je messen. Omdat het materiaal relatief zacht is worden je messen dus niet heel erg snel bot. Wat echter wel zo is, dat bacteriën zich toch makkelijk blijken te kunnen vermenigvuldigen in de krassen die worden gemaakt, dus zijn ze misschien toch minder hygiënisch dan we dachten.

Stenen snijplanken

Stenen snijplanken zijn daarentegen wel heel erg hygiënisch. Er komen namelijk amper krassen in, dus hebben bacteriën geen mogelijkheden om zich op te hopen en te vermenigvuldigen. Dit eist echter wel z’n tol voor je messen. Doordat het materiaal een stuk harder is, worden deze veel sneller bot. Tot slot zijn ze vaak wat gladder dan andere soorten snijplanken, dus kun je sneller doorschieten en je eerder bezeren.

Houten snijplanken

Tot slot hebben we ook nog houten snijplanken. Deze zijn goed voor je messen, omdat ze wat zachter zijn en hierdoor je messen niet bot worden. Hierdoor zou je misschien denken dat de snijplanken minder hygiënisch zijn, maar dit valt reuze mee. De natuurlijke eigenschappen van het hout weten bacteriën te doden en houten planken zijn hierdoor een redelijk goede keuze. Wel moeten ze beter onderhouden worden dan de andere materialen en gaan ze bijvoorbeeld niet makkelijk in de vaatwasser.

Hopelijk kun je op basis van deze informatie een goede keuze maken als het om het aanschaffen gaat van een nieuwe snijplank, bedankt voor het lezen!

Bron: xenos.nl