20 januari 2022

Lekker en gezond snacken met noten

2 min read

Waarschijnlijk heb je weleens over de markt gelopen en de heerlijke geur van gebrande noten geroken. Het is moeilijk om er dan met een boog omheen te lopen. Je wordt bijna als een magneet naar de kraam toegetrokken. Dat is uiteraard ook de bedoeling van de marktkoopman. Hij wil je verleiden tot het kopen van deze heerlijke noten. En dat is niet voor niks! Noten zijn namelijk niet alleen erg lekker, maar ook gezond. Het is dan ook helemaal niet erg om één of meerdere zakjes noten mee naar huis te nemen. 

Welke noten kies jij

Er zijn veel verschillende soorten noten. wanneer je voor de marktkraam met noten staat, valt het pas echt goed op. Elke noot heeft zo zijn eigen smaak en kenmerken. Neem de cashewnoot. Deze is waarschijnlijk het meest bekend en dat heeft hij te danken aan zijn opvallend kromme uiterlijk. De noot heeft een heerlijke milde boterzachte smaak en wordt ook vaak in oosterse gerechten gebruikt. Ook de hazelnoot is vrij bekend. Deze kun je natuurlijk uit het vuistje eten, maar je ziet ze ook terug in onder andere chocoladepasta. Misschien wat minder bekend, is de macadamia. Dit is een wat duurdere noot en zie je vaak in de wat luxere notenmixen terug. De noot is erg moeilijk te kraken vanwege zijn harde schil en de macadamia noten kunnen minder vaak per jaar geoogst worden in vergelijk met andere noten. Dat zorgt voor de hogere prijs van deze noot, maar de smaak van macadamia is wel bijzonder. De heerlijk zoete smaak zorgt dan ook voor een bijzonder twist aan vele gerechten.

Raw, gebrand of geroosterd

De noten die je koopt, kun je in verschillende varianten kopen. De meest pure variant, is de rauwe onbewerkte noot. Deze bevat de meeste goede voedingsstoffen en is het meest puur in zijn smaak. Je kunt ook gebrande noten kopen. De gebrande noten worden in plantaardige olie op een hoge temperatuur gebakken. Ze bevatten daardoor iets minder mineralen en vitamines dan de rauwe variant, maar zijn wel erg lekker dankzij de knapperige bite. Ook de geroosterde variant heeft die heerlijke crunchy bite. Deze noten worden zonder extra vetten op hoge temperatuur in een heteluchtoven geroosterd zonder extra toevoegingen. Ze verliezen nauwelijks voedingswaarden en zijn dus bijna net zo gezond als de rauwe variant. Ook zijn er noten met smaaktoevoegingen verkrijgbaar. Zo kun je ook gezouten of gesuikerde noten kopen of zelfs noten gedipt in de chocolade. Deze zijn iets minder gezond, maar zeker zo lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *