28 november 2021

Koriander

2 min read

Als plant behoort de koriander tot de familie van de schermbloemigen. Het is een eenjarige plant. Alle delen van de plant zijn bruikbaar voor de bereiding van voedsel. Dan moeten die delen wel eerst worden gedroogd en vermalen. Uiteindelijk ontstaat er een poeder, dat als toevoeging aan voedsel een groot effect heeft op de smaak van het gerecht. Grappig genoeg verschilt de smaak van de gemalen vruchten aanzienlijk van die van de gemalen bladeren. Die smaak wordt wel zeepachtig genoemd. Anderen vinden het iets weg hebben van de smaak van peterseliebladeren met citroen. Door de sterke effecten op de smaak moet je voorzichtig zijn met het toevoegen van koriander aan een gerecht.

Korianderzaad - Ketoembar gebroken

Koriander ontbreekt in Nederlandse gerechten

In Nederlandse gerechten wordt koriander vrijwel nooit gebruikt. Er zijn wel wat biersoorten waar deze specerij in terug te vinden is, zoals bijvoorbeeld in witbier. Maar als je echt gerechten wilt proeven met koriander moet je uitwijken naar buitenlandse restaurants. Vooral in het Midden-Oosten, China, Latijns Amerika, Afrika en Zuidoost Azië wordt het veel gebruikt. In Azië staat koriander ook bekend als medicijn. Het werkt ondersteunend bij de genezing van klachten die te maken hebben met de spijsvertering. Het is echter geen officieel geneesmiddel.

In Nederlandse winkels

Als je een buitenlands gerecht wilt maken waarin koriander wordt gebruikt kun je het beste naar een toko gaan. Zoek dan niet alleen op ‘koriander’, maar gebruik liever de naam Ketoembar. Zo heten de gemalen vruchten van koriander in Indonesië. In de meeste toko’s, vooral de Indonesische toko’s, kun je wel ketoembar kopen. Als er geen toko bij je in de buurt is, kun je de koriander vervangen door karwijzaad. Dat heeft wat betreft smaak veel wel van koriander.