Catering

Een hygiënische keuken bewaren? Zo doe je dat!

Als je met voedsel werkt en met name wanneer je met vlees werkt is het natuurlijk erg belangrijk om een hoge hygienische standaard te bewaren. Als deze namelijk niet in acht wordt genomen kunnen er namelijk ziektes ontstaan met alle gevolgen van dien. Kortom, je wilt je keuken schoon houden als je hierin werkt, maar hoe kun je dit nou eigenlijk doen? Volg deze tips en je weet zeker dat je goed zit!

Schone handen, schoon voedsel

Je werkt met je handen in de keuken. Hiermee kun je dus ook potentieel de meeste bacteriën verspreiden. Het is daarom erg belangrijk dat je je handen altijd brandschoon houdt als je met voedsel gaat werken. Dit doe je natuurlijk door je handen altijd erg goed te wassen, maar dit is misschien anders dan je zou denken. Het liefst wil je tijdens het wassen van je handen namelijk niets aan te hoeven raken. Zorg daarom voor een zeepdispenser met bewegingssensor, een kraan met bewegingssensor en tork papier. Als je dit allemaal hebt worden je handen brandschoon en kun je je nergens aan besmetten.

Voorkom kruisbesmetting

Mocht je echt honderd procent zeker willen zijn dat je niks besmet, maar dat je ook geen kruisbesmetting veroorzaakt. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je eerst rauw vlees aanraakt en vervolgens rauwe groenten. De bacteriën van het vlees zullen weggaan bij verhitting in de pan, maar blijven wel achter op de groente. Om dit dus tegen te gaan is het altijd aan te raden om gebruik te maken van latex handschoenen. Op deze manier kun je vlees aanraken zonder je handen vies te maken. Je kunt de handschoenen vervolgens uittrekken en hoeft daarna niet meer bang te zijn voor kruisbesmetting!

Dit zijn twee manieren om goede hygiene te waarborgen, maar je zult natuurlijk nog een hoop meer moeten doen. Check bijvoorbeeld tijdig de THT datum en maak je keuken gereedschap altijd goed schoon!