20 januari 2022

De basis: wijn- en spijscombinaties

2 min read

De wijnwereld kan intimiderend zijn. Van volle rode wijnen tot frisse droge witte wijnen. De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos! Als het echter gaat om het combineren van wijn met eten, zijn er nogal wat tips en trucs om je op weg te helpen. Deze gids is je one-stop-shop voor het combineren van eten en wijn.

De eerste stap bij het verkrijgen van een diepgaande kennis van wijn- en spijscombinaties, is een begrip van enkele van de meest gebruikte wijntermen. Deze termen worden gebruikt om alle verschillende aspecten van wijn te beschrijven (Bron: degoudenton.nl).

Wat moet je weten

Zuurgraad: Aanwezig in alle druiven en spelen een rol bij het bewaren van de wijn. Wijnen met een scherpere en frissere smaak zullen een hogere zuurgraad hebben.

Body: Een term die wordt gebruikt om het smaakprofiel van een wijn te beschrijven. Een volle wijn is er bijvoorbeeld een met krachtige smaken en een sterke afdronk.

Droog: Wijn die normaal gesproken uit zeer weinig tot geen suikers bestaat.

Tannine: een chemische verbinding die wordt aangetroffen in de schil, zaden en stengels van druiven. Sommige zijn verwerkt in de veroudering van de houten vaten

Witte wijn

Chardonnay

Hoewel de specifieke smaken en aroma’s van Chardonnay kunnen veranderen afhankelijk van het merk, heeft de wijn over het algemeen sterke fruitige smaken. Met hints van groene appel, peer, meloen, romige citroen en afgerond met vanille, past het goed bij een verscheidenheid aan voedselopties. Het is een uitstekende keuze voor schaaldieren, gegrilde kreeft, tilapia, groenten en gerechten met rijke sauzen. Zijn gedurfde body, gebrek aan zuurgraad, rijke en romige textuur maken het een uitstekende optie voor de bovenstaande keuzes.

Rode wijn

Droge rosé

Rosé is een van de meest diverse wijnen met het vermogen om kenmerken van zowel rode als witte wijn te hebben. Dit zorgt ervoor dat Dry Rosé goed past bij bijna elke kaas vanwege zijn zuurgraad en fruitige eigenschappen. Als frisse roze wijn biedt het een verfrissende smaak met weinig tannine en daardoor weinig bitterheid. De smaken van Dry Rosé bevatten hints van aardbeien, kersen, citrus en kruiden. Dit zorgt ervoor dat het goed past bij gegrilde kip en pittige zeevruchten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *